Online daten – fictieve profielen

online-daten-fictieve-profielen_smallAls je één gevaar zou moeten noemen bij online daten, is het dat je niet direct weet met wie je te maken hebt. Zo bestaan er datingsites die bewust tot aan de nok toe gevuld zijn met fictieve profielen, om zo hun database voller te laten lijken. Ook op serieuze datingsites kom je er wel eens een tegen, al zou dit uitzondering moeten zijn. Hoe voorkom je dat je te maken krijgt met dit soort profielen, en hoe zijn deze te herkennen? Dateapps.nl geeft je graag advies.

Fictieve profielen tegenover echte profielen met slechte bedoelingen

Misschien heb je het al in de gaten, maar ik maak in dit artikel onderscheid tussen fictieve profielen en echte mensen met verkeerde bedoelingen – deze laatste categorie is weer een vak apart. Fictieve profielen hebben vaak de bedoeling om je naar een andere datingsite te lokken, of om je gegevens afhandig te maken. Mensen met verkeerde bedoelingen gaan doorgaans anders te werk, al zijn er wel een paar overeenkomsten. Hierover mogelijk meer in een ander blogartikel!

Kies voor datingsites van kwaliteit

De meest verstandige stap is om een datingsite te kiezen die goed bekend staat. Keurmerken zoals Keurmerk Veilig Daten, het Thuiswinkel Keurmerk, of prijzen zoals Website van het Jaar zijn allemaal goede indicaties van wat je te wachten staat qua kwaliteit. Op datingsites met deze keurmerken worden profielen bijvoorbeeld gecontroleerd op echtheid –fictieve profielen worden dus geweerd, en je zou deze praktisch niet tegen moeten komen. Kom je er toch een tegen, dan kun je deze melden, waarna er snel actie wordt ondernomen.

Twijfels bij een profiel?

Heb je toch twijfels over de echtheid van een profiel? Doorgaans zijn ze redelijk makkelijk te herkennen, wanneer je op de volgende 3 punten let.

1: de foto’s zijn ‘te mooi’. Als het te mooi is om waar te zijn, is dat vaak ook zo. Wanneer je gebruik maakt van browser Google Chrome, kun je de foto’s met een paar klikken opzoeken. Bij een nepprofiel zal je de foto’s vaak ook op andere websites terug kunnen vinden!

2: de tekst is gebrekkig Nederlands. Er is duidelijk gebruik gemaakt van een vertaalmachine om de profieltekst neer te zetten. Ook in de berichten komt dit naar voren: slecht vertaalde Engelse termen of uitdrukkingen zijn herkenningspunten.

3: berichten zijn vaak onpersoonlijk. Ga eens na: is dit bericht aan mij gericht, of zou dit ook naar veel andere mensen verzonden kunnen worden? Vaak worden er bij zo’n bericht direct contactgegevens vermeld om buiten de website in contact te kunnen komen, waarna er vaak snel om persoonlijke gegevens wordt gevraagd. Het is natuurlijk beter om het niet zo ver te laten komen!

Ben jij wel eens in aanraking gekomen met een fictief profiel? Wat zijn jouw ervaringen? Heb je zelf nog herkenningspunten die onze informatie aanvullen? Laat het weten in de reacties.

Terug naar overzicht